NIEUW EVENT! Dinsdag 7 november – Hoe maak je jouw bedrijf een talentmagneet met Employer Marketing?

NIEUW EVENT! Dinsdag 7 november – Hoe maak je jouw bedrijf een talentmagneet met Employer Marketing? – Schrijf je nu in!

Schrijf je onmiddellijk in, de plaatsen zijn beperkt!

Waarom solliciteert niemand? Het is toch een mooie vacature?!

Waarom solliciteert niemand? Het is toch een mooie vacature?!
Renilde Decuyper

Waarom solliciteert niemand? Het is toch een mooie vacature?!

Vraag jij je ook af waarom niemand solliciteert op je vacature? Je hebt een mooi bedrijf, je betaalt goed en de job is ook de moeite waard. Toch valt er maar geen CV in de bus. Misschien moet je beginnen bij het begin?

Een vacature is ook een advertentie. Je verkoopt jezelf als dé nieuwe werkgever van een sollicitant. Weinig werkgevers bekijken het op die manier. Lees het bericht door de bril van een potentiële kandidaat. Zou jij solliciteren? Nee? ‘Goed begonnen is half gewonnen’ en daarom gaan we je hier even op weg zetten. Dan is het antwoord volgende keer een volmondig ‘JA!’.

Waarom reageren mensen niet?

Je kan 1001 redenen bedenken waarom niemand reageert. Vergeet niet dat de ‘war for talent’ volop woedt. Jij bent niet alleen tevergeefs op zoek. Zoek je een profiel in een knelpuntberoep? Dan zijn er sowieso weinig kandidaten.

Het tweede punt hebben we al aangehaald: verkoop je jezelf wel op de juiste manier? Een vacature plaatsen is hetzelfde als een advertentie plaatsen. Je moet inspelen op het probleem dat je ‘klant’ (toekomstige werknemer) heeft om interesse te wekken in jouw ‘product’ (je openstaande vacature).

Heb je het bericht wel op de juiste plaats gepubliceerd? Als je enkel je website gebruikt, kan het best zijn dat niemand je vacature vindt. Een timmerman zal je niet zo makkelijk vinden op LinkedIn, net zomin als een Cyber Security Expert op TikTok. Kies je kanaal (of beter kanalen) in functie van het gezochte profiel. Afwezig zijn op een kanaal betekent niet alleen bereik missen, sommige kandidaten ervaren het misschien ook als weinig professioneel.

Je kan onmogelijk alle factoren controleren. Je kan wel de opmaak en de verspreiding van je bericht controleren. Daar gaan we in het volgende stuk dieper op in.

Tilien denkt na

Wat kan ik doen?

Je moet zorgen dat je vacature opvalt. Je kan het opnemen in een nieuwsbrief. Sommige bedrijven hebben hiervoor een specifieke nieuwsbrief. Vacatures kan je ook publiceren op je sociale media, je website of op een vacaturewebsite zoals Indeed of Jobat. Als potentiële kandidaten niet op de hoogte zijn van je vacature, kunnen ze niet solliciteren. Begin bij het begin.

Laat je bericht daarnaast ook verspreiden door je werknemers. Je werknemers zijn de beste ambassadeurs van je bedrijf. Een toekomstige collega is waarschijnlijk de beste graadmeter voor potentiële kandidaten. Je zou op je website in het verlengde ook testimonials kunnen plaatsen van je huidige werknemers. Deze tactiek wint terrein in hedendaagse recruitmentstrategieën.

Een effectieve vacaturetekst is ook cruciaal om de juiste kandidaten aan te trekken. Kijk bij je concurrenten of ze vergelijkbare profielen hebben openstaan. Bedenk hoe jij op dat bericht zou reageren en neem dat mee in het opstellen van je eigen bericht. Hier zijn bovendien 6 killer features voor een goede vacature:

 1. Duidelijke functietitel en functieomschrijving
  Begin met een heldere en specifieke functietitel. Vermijd vage, generieke of overtrokken benamingen zoals respectievelijk ‘gemotiveerde medewerker’, ‘administratieve duizendpoot’ of ‘kick-ass verkoper’. Zorg dat de vlag de lading dekt zoals ‘SEO-copywriter’, ‘medisch secretaresse’ of ‘advocaat-medewerker’. Daarmee spreek je een kandidaat aan in zijn of haar ‘taal’.
  De functiebeschrijving moet concreet uiteenzetten wat de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden zijn. Zo krijgen potentiële kandidaten een goed zicht op wat er van hen wordt verwacht. Dat voorkomt ontgoocheling bij je nieuwe medewerker.

 2. Onderscheidende bedrijfscultuur en bedrijfswaarden
  Benadruk wat jouw bedrijf uniek maakt. Dit kan variëren van bedrijfscultuur, missie en waarden, tot speciale voordelen of ergonomisch ingerichte werkplekken.
  Kandidaten willen zich kunnen identificeren met een bedrijf. Geef ze redenen waarom ze juist voor jouw organisatie moeten kiezen.

 3. Communiceer transparant over salaris en voordelen
  Het is niet altijd mogelijk om specifieke salarisbedragen te vermelden. Je kan wel een salarisbereik geven of andere financiële voordelen benadrukken zoals bonussen, aandelenopties of een aanvullend pensioen. Zoiets kan een groot verschil maken voor potentiële kandidaten.
  Transparantie kan helpen om de juiste kandidaten aan te trekken die zich kunnen vinden in het voorgestelde loonpakket. Hoe opener je bent, hoe interessanter je wordt voor sollicitanten.

 4. Specifieke vereisten en kwalificaties
  Wees specifiek over wat je zoekt in termen van ervaring, opleiding en vaardigheden. Dit schrikt niet alleen ongeschikte kandidaten af, maar geeft ook potentiële sollicitanten een helder beeld wat nodig is om succesvol te zijn in de functie. Dit betekent niet dat je een telefoonboek moet volschrijven.
  Als je kan, doe je dit met de persoon die nu de functie invult. Het is daarnaast misschien een idee om voor al de rollen in je bedrijf nu al een functieprofiel op te stellen? Als een rol onverwacht openvalt, kan je daar naar teruggrijpen.

 5. Duidelijk sollicitatieproces
  Beschrijf het sollicitatieproces van begin tot eind. Dit kan het aantal stappen in het proces omvatten, de verwachte responstijd of eventuele andere relevante details zoals een bepaald rijbewijs of specifieke kwalificaties.
  Zo kun je potentiële sollicitanten geruststellen en hun verwachtingen in de juiste richting sturen. Houd je ook aan die voorwaarden.

 6. Wees coherent doorheen de kanalen
  Sollicitanten kunnen je vacature op meerdere kanalen tegenkomen. Het is geen probleem om je bericht technisch aan te passen aan een specifiek kanaal. Inhoudelijk moet het wel overeenkomen.
  Lukt dit je toch niet om een of andere reden? Kies dan een leidend kanaal en laat alle andere kanalen daarnaar doorverwijzen.

Nu heb je een idee hoe je een vacature onder de aandacht kan brengen van kandidaten én die aandacht kan vasthouden. Dan komt het erop aan om te wachten op de eerste kandidaturen. Hopelijk vind je zo wie je zoekt.

Conclusie

Alles begint bij het begin: zichtbaarheid. Je moet je vacature verspreiden onder je doelgroep. Heb je al een digitale of online marketing flow? Steek je vacatures daar mee in. Willen mensen je producten, dan willen ze misschien ook voor je werken.

Verkoop je vacature op de juiste manier. Als sollicitanten niet begrijpen wat je zoekt, gaan ze zich geen kandidaat stellen. Als het aanbod beperkt is, zal het aantal kandidaten ook beperkt zijn.

Staat je vacaturetekst op punt? Verspreiding ook? Veel succes!

Deel dit artikel

Blogs

Lees meer over de laatste, nieuwste trends en must-knows over diverse onderdelen van online marketing.

Vlaanderen verwelkomt met Lead Academy nieuw opleidingsinstituut voor ondernemers en marketeers

LinkedIn

Hoe krijg je meer volgers op LinkedIn?